Jinekomasti – Erkekte Meme Estetiği

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerde östrojen ve testesteron hormonunun etkisi ile kontrolsüz meme dokusunun büyümesidir. Bazı vakalarda tek meme dokusunda büyüme olurken bazılarında iki meme dokusu birden büyüyebilir. Jinekomastinin farklı tipleri vardır. Doktor tarafından uygulanan tetkikler ve fiziki muayene sonucunda hastalığın tipi teşhis edilebilir.

Jinekomasti Neden Oluşur?

Hastalığın nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Ailesinde jinekomasti varlığının olması, horon dengesizliği, aşırı kilo alma ve diğer hastalıkların tedavisi gibi nedenlerden dolayı hastalık gelişebilir. Hastalığın tedavisi için nasıl oluştuğunun belirlenmesi önemlidir. Meme dokusu içerisinde bulunan yağ hücrelerinin artması kilo alımına bağlı olarak gelişirse tedavi imkanı daha kolaydır.

Jinekomastinin Belirtileri Nelerdir?

Meme dokusunun ani ve hızlı bir şekilde büyümesi, meme uçlarında aşırı hassasiyet, meme ucunda akıntı ve ödemin oluşması, meme dokusuna dokunulduğunda ağrı oluşumu ve dışarıdan bakıldığında meme büyüklüğünün görülmesidir. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız uzman hekime giderek fiziki muayene olmanızı tavsiye ediyoruz.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın teşhis edilmesi için fiziki muayene, radyolojik görüntüleme tetkikleri ve kan tahlillerinin yapılması gerekir. Fiziki muayene sırasında hekim meme dokusunu elle kontrol eder ve büyüme oranını tespit eder. Kan tetkikleri ile hastanın östrojen hormonu seviyesi belirlenir. Testesteron hormonu ile karşılaştırılır. Son olarak mamogrofik ultrason sayesinde meme dokusunun iç yapısı incelenir. Tüm bu tetkikler ışığında jinekomasti teşhisi konur.

Jinekomasti Tipleri Nelerdir?

Glandüler jinekomasti, miks tip ve lipamatöz olmak üzere üç farklı tip vardır. Büyüme hem meme dokusu hem de yağ hücrelerinde var ise miks tip olarak adlandırılır. Böyle durumlarda cerrahi müdahale ile birlikte vaser liposuction uygulanmalıdır. Lipamatöz kilo alımına bağlı gelişir. Glandüler tip hastalıkta ise sadece meme dokusu artışı vardır.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel anestezi altında uygulanır. Meme dokusunun yapısına göre meme ucundan ya da kol altı tarafından kesi atılır. Sadece yağ birikimine bağlı olarak gelişen jinekomasti için liposuction tekniğinin yapılması yeterlidir. Ancak bazı vakalarda hormon nedeni ile büyüme görüldüğü için meme dokusunun alınması gerekir. Atılan kesiden yağ dokusu kanüller yardımı ile çıkartılır. Bollaşan ve büyüyen cilt dokusu çıkartılır. Son olarak dikiş atılır ve işlem tamamlanır.

Jinekomasti Operasyonu Öncesi Neler Yapmalıyım?

Ameliyat öncesinde ilk olarak radyolojik görüntüleme testleri ve kan tahlilleri tamamlanır. Kan sulandırıcı ilaçlar kesilir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler en az 10 gün öncesinden bırakılmalıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler bu durumu ve kullandıkları ilaçları doktorlarına eksiksiz bildirmek durumundadır.

Jinekomasti Sonrası İyileşme Süreci

İyileşme sürecinde dikkatli olunması gereken hususlar vardır. İşlemden sonra doktorun reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Antibiyotikler eksiksiz kullanıldığı sürece enfeksiyon riski oluşur. İşlem sırasında dren takılmış ise mutlaka doktorun söylediği gün çıkartılmalıdır. Korse en az 2 hafta kullanılmalıdır. Doktor kontrollerine düzenli gidilmelidir. İlk 1 ay kesinlikle ağır kaldırılmamalı ve yavaş hareketler yapılmalıdır.

İzsiz Jinekomasti Ameliyatı

Liposuction tekniği kullanılarak kesi atılmadan uygulanan işlemdir. Kol altından uygun kanüller yardımı ile meme dokusu içerisine girilir. Doku içinde biriken yağ hücreleri parçalanır. Vakumlama tekniği ile yağ hücreleri çıkartılır. Aynı anda cildin sıkılaştırması sağlanır. Yeni teknolojiye sahip olan cihazlar yardımı ile uygulanan bu işlemde kesi atılmadığı için herhangi bir iz kalması söz konusu değildir. İzsiz jinekomasti tedavisi her hasta için uygun değildir. 45 yaş altı, deri esnekliğini kaybetmeyen, sarkma derecesi fazla olmayan ve genel sağlık durumu iyi olan kişiler için tercih edilir. Ameliyat sonrasında hafif dereceli semptomlar görülebilir. Bu nedenle işlem sonucunun tam olarak görülmesi için 2 ay gibi bir süreye ihtiyaç vardır.

Kesi İle Jinekomasti Ameliyatı

Sarkma derecesi ilerlemiş olan ve liposuction tekniği ile başarı elde edilmesi mümkün olmayan hastalarda uygulanan bir işlemdir. Meme dokusunun koltuk altı tarafından kesi atılır. Bu kesi içerisinden girilerek yağ hücreleri toplanır. Meme başı yeni yerine yerleştirilir. Bollaşan deri yeterli oranda çıkartılır. İki meme ucu arasındaki denge sağlanır ve tekrar dikiş atılarak işlem tamamlanır. Özellikle 45 yaş ve sonrası hastalarda mükemmel sonuçlara sahiptir. İyileşme süresi biraz daha uzundur. Ancak cerrahi müdahalenin sonuçları uzun süre kalıcıdır.

Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kanama, enfeksiyon, pıhtı atma ve kötü yara iyileşmesi görülen komplikasyonlardır. Başarılı ve alanında uzman hekimler tarafından donanımlı hastanede yapılan ameliyatların komplikasyon riski çok düşüktür. Bu nedenle kurum seçiminde dikkatli olunmalıdır. Başarı oranı yüksek ve komplikasyon riski düşük olan kurumlardan hizmet almak her zaman önceliğiniz olmalıdır.

Jinekomasti İle İlgili Sorular

Son yıllarsa çok sık uygulanan estetik operasyonlardan birisi olan ameliyat hakkında sık sorulan soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Fiziki görüntüsünden rahatsız olan ve endişelerinden dolayı bu ameliyatı erteleyen kişiler hazırladığımız yazıyı okuyarak sorularına cevap bulabilirler.

Jinekomasti Ameliyatı Hangi Anestezi İle Yapılır?

Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Doktor hastayı fiziki olarak değerlendirir. Bazı kan tetkikleri yapılır. Bu tetkiklerin sonucunda anestezi hekimi hastanın uygun olup olmadığı konusunda bir değerlendirme yapılır. Bazı vakalarda lokal anestezi tercih edilebilir. Ancak hastanın yaşı, jinekomasti nedeni ve alınacak yağ hücrelerinin miktarı anestezi türünün belirlenmesinde etkili faktörlerdir. Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması da anestezi tekniği açısından önemlidir.

Jinekomasti Ameliyatı Ne Kadar Sürmektedir?

Ameliyat süresi bazı kriterler doğrultusunda değişiklik gösterir. Alınacak olan derinin sarkma derecesi, yağ hücresinin büyüklüğü ve kullanılan tekniğe göre süre değişir. Ortalama olarak bakıldığında işlem süresi 1 saattir. Bu süre hekimin el tecrübesine ve anestezi türüne göre değişir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur Mu?

Ameliyat sonrasında ağrı oluşumu çok minimal seviyededir. Ameliyatın tekniği, doktorun tecrübesi ve iyileşme sürecinde uygulanan hasta bakımları ile kontrol edilebilir bir ağrı söz konusudur. Özellikle doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler düzenli kullanıldığı takdirde ağrı oluşumu yok denecek kadar azdır. İlaç kullanımına bağlı olarak ağrı kontrol altına alınamıyor ise vakit kaybetmeden uzman hekime danışılmalıdır. Beklenmeyen komplikasyon gelişmiş olabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Ameliyat sonrasında iz kalması bir kompliasyondur. Cerrahi operasyon estetik kaygılar amacı ile uygulandığı için kesiler genellikle görünmeyecek bölgelerden atılır. Meme dokusunun yapısına ve hastalığın nedenine göre kol altından ya da areoların üzerinden kesi atılır. Areolar koyu halkalardır. Bu nedenle bu alanda atılan dikişler zamanla aynı renge bürünür ve iz kalması söz konusu değildir. Koltuk altından atılan dikişler ise zaman içerisinde silikleşir ve görünmez bir hale gelir. İşlem sonrasında komplikasyon gelişmesi durumunda kötü yara iyileşmesi olabilir. Böyle durumlarda rahatsız edici izler kalabilir.

Ameliyat Sonrası Korse Kullanacak Mıyım?

Estetik operasyon sonrasında vücudun kendini toparlaması içi bazı destekler sağlanmalıdır. Bu nedenle jinekomasti sonrasında en az 3 hafta korse kullanılır. Korse iyileşme süresini kısaltır. Cilt hareketini kısıtladığı için ağrı oluşumunu engeller. Hastaların uzanma, oturma ve kalkma durumlarında kolaylık sağlar. Korse avantajlarından faydalanabilmek için doğru ölçülere sahip doktor tavsiyesi olan korseler kullanılmalıdır.

Aşırı Kiloluyum Kilo Verdikten Sonra Jinekomasti Gerileyecek Mi?

Aşırı kilolu kişilerde kilo verme tekniği ile meme dokusu küçültülebilir. Ancak uzun süre bu kiloda kalan kişilerin meme bölgesindeki ciltte sarkmalar meydana gelebilir. Yağ hücreleri yok edilse bile ileri derecede olan deri sarkmaları için cerrahi bir operasyon gerekli olabilir. Düzenli spor ve diyet ile birlikte jinekomasti tedavi edilebilir. Ancak bazı şartlar gereklidir. Kişinin yaşının genç olması, çok uzun süre aynı kiloya sahip olmaması, cilt kolajeninin yerinde olması ve hareketli bir yaşam şekline sahip olması gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı Oldum Tekrarlama Olur Mu?

Ameliyat cerrahi bir işlem olduğu için sonuçları uzun süre kalıcıdır. Ancak ameliyat sonrasında kişi yaşamına dikkat etmez, beslenme düzenini sağlamaz, aşırı kilo alır ve alkol gibi maddeler kullanırsa hastalık tekrar edebilir. Bu nedenle cerrahi operasyon geçiren kişiler mutlaka doktor tavsiyelerine uyum sağlamalı ve dengeli beslenmelidir. Aksi halde kısa sürede işlem tekrarı gelişebilir.

Jinekomasti Ameliyatsız Geçer Mi?

Meme dokusu içerisinde kanallar, yağ hücreleri ve kaslar yer alır. Kilo almaya bağlı olarak yağ hücrelerinin artması nedeni ile jinekomasti dediğimiz durum gelişir. Hastalığın ana nedeni yağ hücrelerinin artması ise erken dönemde ameliyat yapılmadan düzenli egzersizler yardımı ile bu durum düzeltilebilir. Ancak kilo sorunu aşırı boyutlara ulaşmış ve meme dokusunun büyümesi nedeni ile cilt dokusunun sarkması meydana gelmiş ise ameliyat uygulanması zorunlu bir hal almıştır. Ameliyat yaptırmadan bu problemden kurtulmak isteyen kişiler erken dönemde tedavi olmalıdır.

Ameliyattan Sonra Ne Zaman Spor Yapabilirim?

Ameliyat sırasında meme dokusuna kesi atılır. Ayrıca yeni formu oluşturulan memenin belirli bir süre korse içerisinde desteklenmesi gerekir. Kesilen kaslar ve cilt altı dokuları nedeni ile meme yapısında tahribat meydana gelir. Vücudun kendini toplaması en az 1 ay sürer. Bu nedenle spor yapmak isteyen kişiler en az 1 ay beklemelidir. Bu sürenin sonunda doktorundan izin alarak hafifi tempolu ve göğüs kaslarının zorlanmasını gerektirmeyecek egzersizler yapmalıdırlar.

Jinekomasti İlerler Mi?

Hastalığın ana nedeni tam olarak belirlenmez ve erkenden müdahale edilmez ise kontrol edilemeyen bir boyut alabilir. Sürekli kilo almaya devam eden ve östrojen hormonu salgılanması durdurulmayan kişilerde hücrelerin yapısı bozulur. Zaman içerisinde kontrolsüz büyüme isteği artan bu hücreler ilerleyerek farklı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.

Jinekomasti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Meme dokusunda meydana gelen aşırı büyüme erken dönemde durdurulmalıdır. Fiziki ve estetik açıdan insanları rahatsız eden ve insanların özgüvenlerini yok eden bu durum psikolojik rahatsızlıklara neden olur. Bunun yanı sırasında hızlı bir şekilde çoğalan meme dokusu ilerleyen dönemde kanserleşmeye başlayabilir. Jinekomasti düzenli kontrol edilen ve takip altında tutulması gereken ciddi bir durumdur.

Jinekomasti Ameliyatını SGK Karşılar Mı?

Estetik operasyonlar SGK tarafından karşılanmaz. Ancak jinekomasti boyutu çok ilerlemiş ve kişinin medikal sağlığını sıkıntıya sokacak boyutlara ulaşmış ise SGK tarafından ödenebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları 2022

Ameliyatın uygulandığı hastanenin konumu, anestezi türü, kullanılan ameliyat yöntemi, hekimin bu alandaki tanınmışlığı, işlem süresi ve işlem için gerekli olan personel sayısı jinekomasti fiyatları üzerinde etkilidir. Son yıllarda estetik operasyonlara artan talep nedeni ile hizmet verem sağlık kuruluşlarının sayısı artmıştır.
Hizmet veren kurumların fazla olması hizmet kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ameliyat olmaya karar verdiğinizde detaylı bir kurum araştırması yaptırmalısınız. Aksi halde hem maddi hem de sağlık kayıpları yaşayabilirsiniz. Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Ücretsiz Bilgi Alın !

Merak ettiklerinizi ve sorularınızı hemen cevaplayalım.